Osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti

V sredo, dne 25. oktobra 2017 je v športni dvorani Skala v Pivki v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, Občino Pivka in Zvezo policijskih veteranskih društev Sever potekala osrednja slovesnost od dnevu suverenosti in 26. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

Slovestnosti so se udeležili tudi naši člani s praporščakom.

Pivka 2017

Pivka 2017

Na proslavo Dneva slovenske samostojnosti in neodvisnosti smo se člani SEVER DBK odpravili v jutranjih urah 25. oktobra. Pot nas je vodila najprej v Tehnični muzej Bistra, osrednji slovenski muzej, ki skrbi za ohranjanje tehniške kulturne dediščine. Zaradi pomanjkanje časa si nismo mogli ogledati celotne zbirke, pač pa le delovanja starih strojev, tehnik in načinov dela z orodji in napravami, ki so jih naši predniki  uporabljali pri vsakdanjih opravilih. Zanimiv je bil prikaz izkoristka vodnega pada na vodno kolo, delovanje parnih strojev in prenos moči preko transmisij na razne industrijske in kmetijske stroje, žage, mline in podobne naprave.

 Še posebno zanimiv je bil Prometni oddelek, v katerem je zbirka koles, motornih koles, avtomobilov iz Zavodov CZ, avtomobilov, ki jih je uporabljal Tito, zbirka avtomobilov iz Nemškega tehničnega muzeja iz Berlina, zbirka motornih koles tovarne Tomos, ljubljanski tramvaj, gasilska vozila in preskrba motornih vozil z gorivi.

 Pot nas je vodila do Postojne, kjer je logistika poskrbela za kosilo. Naslednja postojanka je bila Pivka. Tu smo se razdelili v dve skupini. Ena je šla na ogled Muzeja vojaške zgodovine, druga pa na ogled Krajinskega parka. Posebna zanimivost vojaškega muzeja je obnovljena težka nemška lokomotiva, ki je oskrbovala nemško vojsko na fronti, letalo OREL, izdelek jugoslovansko – romunske koprodukcije, SOKO 522, letalo domače izdelave „lepotec“ iz partizanskih bitk v filmih o ll.svet. vojni, tanki vseh tipov, MIG 21 in podmornica ZETA, proizvod slovenskega znanja in slovenskih tovarn.

 V Krajinskem parku predstavlja posebno zanimivost 17 Pivških presihajočih jezer, ki so s svojo številčnostjo edinstvena na svetu. Bogata je tudi raznovrstnost rastlinskega in živalskega sveta, od najmanjših hroščev, metuljev, ptic, pa do velikih zveri. Svojevrstno posebnost pa predstavlja podzemni kraški svet. Na vzpetini nad jezeri je Sveta Trojica, domovanje legendarnega junaka Martina Krpana. Tu je pisal povest o njem Fran Levstik.

 Po ogledu vseh teh zanimivosti smo se v Pivki udeležili centralne slovesnosti ob Dnevu slovenske državnosti in samostojnosti ter odhodu zadnjega vojaka Jugoslovanske armade s slovenskega ozemlja. Sledila je še pogostitev in vesel odhod proti domu.

 Ob zaključku se je predsednik UO Marjan Dragan zahvalil Predsedniku komisije za šport in rekreacijo F. Hudoklinu za organizacijo, M. Juraku za logistiko in samemu sebi, ki je „zrihtal“ čudovito lep sončni dan.

 

 Anton Gole

 

Videoposnetek slovesnosti ob dnevu suverenosti

Članek z galerijo Zveze Sever