01.06.2019 STROKOVNA EKSKURZIJA - VOJVODINA 2019

Policijsko veteransko društvo Sever Dol. in Bele krajine je za svoje člane dne, 01., 02. in 03. 06. 2019 izvedlo strokovna ekskurzijo v Vojvodino.

 

Strokovna ekskurzija - Vojvodina 2019

Strokovna ekskurzija - Vojvodina 2019

 1.dan: sobota, 2. junija 2019  Novo mesto–Erdovik–Fruška gora–Sremski Karlovci–Novi Sad.

V soboto, 1. junija 2019, smo se članice in člani PVD Sever Dolenjske in Bele krajine v zgodnjih jutranjih urah zbrali pri PU Novo mesto in se z avtobusnim prevoznikom podjetja  Intergral Novo mesto  odpeljali mimo Zagreba, Fruške gore do Novega Sada. Na poti proti Novemu Sadu smo naredili postanek za malico, ki jo je pripravilo vodstvo strokovne ekskurzije; vzeli smo si tudi čas  za kavico.  Ob 10. uri smo prispeli v mesto Erdovik in si ogledali kulenijado, tržnico s suhomesnimi izdelki.  Po ogledu smo se iz Erdovika odpeljali proti Fruški gori. Tja smo prispeli ob 13. uri in si v restavraciji Perkov Salaš v Nacionalnem parku Fruška gora vzeli čas za kosilo in prijetno osvežitev. V popoldanskem času smo pot nadaljevali do Sremskih Karlovcev  in si ogledali vinsko klet Živanović z degustacijo, ogledali pa smo si tudi čebelarski muzej. V poznih popoldanskih urah smo prispeli v Novi Sad in se namestili v hotelu Vojvodina. Po počitku nas je prijazna lokalna vodička Sonja popeljala po Novem Sadu na ogled mestnega središča, kulturnih in ostalih znamenitosti.

2. dan: nedelja, 2. junija 2019 Novi Sad–Palić–Subotica–Novi Sad

V jutranjih urah smo se odpeljali v mesto Palić, se z ladjico popeljali po Palićkem jezeru in si           ogledali živalski vrt. Palićko jezero je globoko 2,5 m, dolgo 3,5 km in široko 2,5 km.  Odpeljali smo se še na degustacijo v vinsko klet Zvonka Bogdana, kjer smo si ogledali proizvodne prostore in preizkusili tri vzorce vina. V popoldanskem času smo pot nadaljevali do Subotice in se po krajšem ogledu mesta vrnili v Novi Sad, kjer smo v prijetni restavraciji z večerjo in glasbo zaključili drugi dan strokovne ekskurzije.

3.dan: ponedeljek, 3. junija 2019 Novi Sad–Ruma–Zagreb–Novo mesto

Po zajtrku v hotelu in opravljenih formalnostih smo pot nadaljevali proti Rumi in si tam ogledali znameniti tradicionalni sejem, ki ga prirejajo vsak 1., 2. in 3. dan v mesecu. V popoldanskem času smo pot nadaljevali  proti Sloveniji. Na poti smo se ustavili in si vzeli še čas za malico. Na območju Slavonije, v občini Nova Kapela – Posavina, smo si ogledali še turistično vas in imeli tam pozno popoldansko kosilo. V vasi deluje društvo »Eko selo Stara Kapela«, ki skrbi, da je vas urejena in je dobro poskrbljeno za turiste; postrežejo jim s pravo domačo hrano. V vasi je 15 hiš, ki so bile s pomočjo hrvaške države popolnoma obnovljene v starem stilu. Sprehodili smo se po vasi in se nato odpeljali proti domu. Za nami je bila še ena uspešno vodena strokovna ekskurzija, za kar gre zahvala predsedniku odbora Novo mesto Francu Hudoklinu in predsedniku društva Marjanu Draganu. Zasluge pri organizaciji ekskurzije imata tudi  člana društva iz pododbora Šentjernej, Janez Jenič in Robert Povše, ki sta predhodno poskrbela, da je na poti vse potekalo brez težav in zapletov. Seveda pa ekskurzija ne bi bila tako uspešna, če se je ne bi udeležili ljudje dobre volje, z željo po spoznavanju novih krajev in ljudi.

Slike in tekst: Drago Sikošek