S SLOVESNOSTJO OB 30. OBLETNICI AKCIJE SEVER OBELEŽILI SPOMIN NA ZGODOVINSKE DOGODKE LETA 1989

V spomin na zgodovinske dogodke leta 1989 in aktivnosti takratnih organov za notranje zadeve, s katerimi so zaščitili demokratične procese v Sloveniji, je Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Generalno policijsko upravo pripravila slovesnost ob 30. obletnici akcije Sever, ki je bila v soboto, 30. novembra 2019, ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Slovesnosti so se udeležili tudi člani PVD Sever Dol. in Bele krajine skupaj s praporščakom Vilijem Koželjem.

Slavnostni govornik in predsednik vlade Marjan Šarec je v svojem govoru povedal, da se po tridesetih letih Slovenci še vedno ne zavedamo dobro pomena dogodka, brez katerega verjetno ne bi praznovali niti samostojnosti naše države. Poudaril je, da je slovenska policija v času osamosvajanja Slovenije ob teritorialni obrambi odigrala odločilno vlogo. 

Zbrane je ob notranjem ministru Boštjanu Poklukarju nagovoril tudi predsednik Zveze policijskih veteranskih društev dr. Tomaž Čas, ki je ob pomenu dogajanja pred tremi desetletji spomnil tudi na odnos države do veteranskih organizacij. "Če bi miličniki leta 1989 ravnali tako kot zadnjih deset let ravna naša politika do vojnih veteranov in do sprememb zakona o vojnih veteranih, potem gotovo ne bi preprečili mitinga resnice," je dejal Čas.

Slovesnosti so se udeležil številni visoki gostje, med njimi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, bivši predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, načelnica GŠSV generalmajorka Alenka Ermenc, predsedniki in predstavniki članic Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije; župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič s sodelavci, idr.