7.8.2022 PRIPRAVE NA OKROGLO MIZO IN PROSLAVA V BOJANJI VASI

Dne 07.08.2022 so se člani Policijsko veteranskega društva SEVER DBK, ODBOR METLIKA, udeležili slovesnosti, ki so jo pri spomeniku NOB v Bojanji vasi, ob 80 letnici požiga tega  naselja organizirali Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika in Krajevna skupnost Radovica. Na slovesnosti je sodeloval tudi praporščak iz odbora Metlika.

Člani odbora Metlika in Črnomelj so se pred samo slovesnostjo zbrali v Bojanji vas in na temo aktivnosti na območju Bele krajine v času osamosvojitvene vojne 1991 izvedli okroglo mizo. V jesenskem času bodo  aktivnosti, ki so jih izvajali, predvsem ob državni meji z R Hrvaško, predstavili tudi širši javnosti. 

 

Zbrane sta nagovorila metliški župan Darko Zevnik in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Metlika Milan Travnikar. Slavnostni govornik pa je bil 91-letni Franc Kočevar, ki so ga usodnega 7. avgusta 1942, kot komaj 11-letnega dečka doleteli tragični dogodki. Bojanjo vas so namreč tega dne požgali italijanski okupatorji in pogorela je tudi njegova domačija.