30.05.2022 STROKOVNA EKSKURZIJA V ČRNO GORO

Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina je dne 26.5.2022 izvedla 4 dnevno strokovno ekskurzijo v Črno goro.

Degustacija v vinski kleti Šipčanik

Degustacija v vinski kleti Šipčanik

Istega dne ob 22.00 uri smo se z dvema avtobusoma, skupaj nas je bilo 100, odpeljali iz parkirnega prostora PU Novo mesto proti mejnemu prehodu Metlika. V Metliki so se nam priključili še zadnji udeleženci in pot smo preko mednarodnega mejnega prehoda Metlika nadaljevali z nočno vožnjo po avtocesti, s kratkimi postanki, proti južni Dalmaciji. Pred Dubrovnikom smo si ob 7. uri vzeli čas za zajtrk. Ko smo prispeli v DUBROVNIKU je bil sprva čas za kavo in zatem srečanje s policijo ter  tamkajšnjimi veterani. Sredi dne smo pot nadaljevali poti proti Črni gori in na poti opravili mejne obveznosti v Neumu.  Vožnjo smo nadaljevali ob jadranski obali do BOKE KOTORSKE in KOTORJA – mesto pod zaščito Unesca, kjer smo si ogledali malo mestno jedro in si vzeli čas za kavo. Nadaljevali smo pot proti TIVATU. V poznih popoldanskih urah smo prispeli Budvo.

Ob prihodu smo se nastanili v VILI LJUBANOVIC in se pred večerjo, v restavraciji ZELENI GAJ, z lokalnim vodičem sprehodili po Slovenski obali ter si ogledali znamenitosti stare BUDVE. Noč je bila kratka. V soboto smo se že ob 8. uri iz BUDVE odpeljali v smeri PODGORICE. Na relaciji do Podgorice smo si ogledali Sv. Štefan ter nadaljevali pot do SKADARSKEGA JEZERA. V dopoldanskih urah smo že prispeli v Podgorico.  S panoramsko vožnjo smo nadaljevali in si ogledali vinograde. Zatem smo se ustavili v vinski kleti ŠIPČANIK, kjer smo ob predstavitvi njihovih vin le-te degustirali. Po končanem ogledu vinske kleti smo vožnjo nadaljevali  v staro črnogorsko prestolnico CETINJE in si iz avtobusa panoramsko ogledali to prečudovito mesto.  Sledil je vzpon na LOVČEN, na območje narodnega parka vse do mavzoleja Petra Petroviča Njegoša.

V popoldanskih urah smo se ob povratku ustavili v vasici NJEGUŠI. V priznani restavraciji smo imeli pokušino njeguškega sira in pršuta. Po degustaciji je sledilo kosilo. Sledil je spust po slikoviti panoramski cesti proti kotorskemu zalivu in povratek v hotel v Budvi. Večerja z glasbo v restavraciji ZELENI GAJ nas je popeljala na  nočitev v VILI LJUBANOVIC.

Že je bila tu nedelja in ob 8.30 uri smo se po jadranski magistrali vračali do Lepetanov, kjer smo se vkrcali na trajekt in v Kamenari le-tega zapustili. S tem smo prihranili nekaj kilometrov vožnje po kopnem. Vožnjo smo  preko Hercegnovega do Hrvaške nadaljevali po Dalmatinski avtocesti in pri Šibeniku imeli še zadnji postanek z malico, ni pa manjkala tudi sladica.

Vožnjo smo nadaljevali do mesta BIOGRAD na MORJU, kjer smo v Hotelu ŽUĆ imeli pozno       popoldansko kosilo. V Novo mesto smo prispeli v nočnih urah in se vsi skupaj zadovoljni in zdravi vrnili k domačim.

Ostale fotografije si oglejte v GALERIJI leto 2022!!!!!!!!!

 

Tekst: Drago Sikošek

Foto: arhiv PVD Sever DBK

Strokovna ekskurzija v Črno goro

Obisk vinske kleti