28.10.2022 TRADICIONALNI SPOMINSKI NOČNI POHOD NA FRATO

Spominski dan Mestne občine Novo mesto, 29. oktober, je posvečen spominu na ustanovitev novomeške partizanske čete, leta 1941, na Brezovi Rebri. Od tu je tudi krenila na prvo bojno akcijo, napad na nemško postojanko na Bučki, v noči iz 2. na 3. november, s še nekaterimi dolenjskimi partizanskimi enotami.

Praporščak PVD Sever DBK, odbor Novo mesto, Alojz Trontelj

Praporščak PVD Sever DBK, odbor Novo mesto, Alojz Trontelj

V spomin na ta dogodek je bil, v organizaciji OZSČ Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža in Žužemberk, ZB za vrednote NOB Novo mesto, PVD Sever Dolenjska in Bela krajina ter PD Krka in SD Novo mesto, v petek 28. oktobra izveden tradicionalni nočni pohod na Frato. Pohod se je pričel iz v Luknje pri Prečni, Straže, Žužemberka in Golobinjeka. Skupno se ga je udeležilo 79 pohodnikov. Prvi vmesni postanek je bil pri grobu neznane partizanke nad Luknjo. Sledil je postanek na Brezovi Rebri, pri hiši, kjer je bila ustanovljena novomeška četa ter pri spomeniku padlih na Frati.

Smaega pohoda, kakor tudi  slovesnosti na Domu Frata so se udeležili tudi posamezni člani iz PVD Sever Dol. in Bele krajine, Alojz Trontelj pa je na slovesnosti nosil društveni prapor in tako zastopa naše društvo na svečanosti.

Slike: Arhiv PVD Sever Dol. in Bele krajine