27.07.2021 PAMFLET UKOM-A STALI SMO IN OBSTALI

V začetku julija bi naj vsa gospodinjstva v Sloveniji v svoje poštne nabiralnike prejela zloženko izdajatelja Urada Vlade RS za komuniciranje, z naslovom STALI SMO IN OBSTALI, avtorice Andreje Valič Zver. Zloženka naj bi bila namenjena 30. obletnici razglasitve in obrambe samostojne in neodvisne države Republike Slovenije in bi naj dajala »vsaj osnovne informacije o poteku osamosvajanja države«. Izdajatelji celo izpostavljajo željo, »da bi publikacijo kot izhodiščni vir informacij lahko uporabljal vsak državljan, ko nanese na razprave o osamosvojitvi, še posebej pa upajo, da bo publikacija uporaben pripomoček za učence in dijake, ki bodo raziskovali to obdobje slovenske zgodovine«.

Po odzivih s terena ta politični pamflet aktualne vlade vsaj med veterani vojne 1991 ni naletel na odobravanje, prav nasprotno. Zaradi potvarjanja zgodovinskih dejstev in navajanja neresnic (celo laži) smo v vodstvu ZPVD Sever prejeli veliko izrazov nezadovoljstva, zahtev za popravke netočnih podatkov in obsodbo zapravljanja davkoplačevalskega denarja za strankarsko propagando. Dve javni reakciji sta v prilogi in sicer:

 

- pisna zahteva OZVVS občin Kungota, Pesnica in Šentilj ter PVD Sever Maribor, ki od UKOM-a zahtevajo popravek netočnosti in javno opravičilo, saj gre pri navedbi iz publikacije, da je TO zavzela mejni prehod Šentilj, za povsem neresnično in zavajajočo trditev; in

- članek Kako smo v resnici stali in obstali, avtorjev dr. Tomaža Časa in Braneta Celarja, ki je bil 17. 7. 2021 objavljen v Dnevnikovem objektivu.