25.10.2022 OSREDNJA PROSLAVA OB DNEVU SUVERENOSTI IN 31. OBLETNICI ODHODA ZADNJEGA VOJAKA JLA IZ SLOVENIJE

ZVVS in ZPVDS je dne 25.10.2022 ob "dnevu suverenosti" in 31. obletnici dokončnega umika JLA iz Slovenije izvedla slovesnost, ki se je odvijala v dvorani Pomurskega sejma v Gornji Radgoni.

Po slovesnosti je bilo družabno srečanje veteranov in pogostitev udeležencev prireditve.

Odhod zadnjega vojaka JLA je bil zaključek oborožene obrambe procesov slovenske osamosvojitve. JLA bi se morala iz Slovenije umakniti do 18. oktobra 1991. Sporazumno je bil rok umika podaljšan za teden dni. Iz pristanišča v Kopru se je JLA začela umikati 20. oktobra 1991, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober, kar je JLA upoštevaila in se v dogovorjenem roku umaknila iz ozemlja Republike Slovenije in takrat je R Slovenija postaja neodvisna in suverena država.

Slavnostni govornik je bil minster za obrambo Republike Slovenije, ki je povdaril, da imamo posebni privilegij in čast, da lahko v samostojni Republiki Slovbeniji živimo, saj smo se zanj borili. Posebej je omenil zasluge tedanje teritorialne obrambe in milice, brez katerih nebi bili nikoli samostojni.

Veteranke, veterane in vse ostale prisotne goste sta nagovorila predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Ladislav Lipič in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Tomaž Čas. Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Na slovesnosti je sodelovalo 80 praporščakov iz vseh veteranskih in domovljubnih organizacij. Društveni prapor za PVD Sever Dol. in Belo krajino je nosil praporščak Drago Sikošek iz odbora Novo mesto. Same slovesnosti pa se je iz PVD Sever Dol. in Bele krajine udeležilo še 25 veteranov, ki so sodelovali na slovesnosti.

ODPRI POVEZAVO

 https://www.24ur.com/novice/slovenija/dan-suverenosti-kljucni-dogodek-v-procesu-osamosvojitve-slovenije.html

Zapis. Drago Sikpšek

Foto: Arhiv PVD Sever DBK