25.09.2021 OBISK PRI HRANITELJU OROŽJA IN UDELEŽBA NA SLOVESNOSTI VRANOV LET

Dne 25.09.2021 so člani iz Odbora Metlika in odbora Črnomelj, obiskali družino Bajuk, ki je med osamosvojitveno vojno 1991 hranila orožje takratne postaje milice Metlika. V nadaljevanju pa so se udeležili prireditve Vranov let na Otoku v občini Metlika.

05.09.2021 smo v združenju Sever odboru Metlika in člani odbora Črnomelj obiskali hranitelja orožja in njegovo družino. Za čas osamosvojitvene vojne je bilo pri družini Bajuk na Primostku tajno skladišče orožja in streliva prepeljanega iz vojaškega skladišča Vražji kamen pri Vranovičih.

Z gospodarjem in njegovo družino, kjer so nas prijazno sprejeli in postregli smo se pogovarjali o takratnih dogodkih in velikem tveganju za vse takrat sodelujoče  v osamosvojitvenih procesih Slovenije.

Po krajšem pogovoru in nekaj fotografskih posnetkih smo se družini Bajuk zahvalili za prijazen sprejem.

Pot smo nadaljevali v Otok kjer so Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika in Društvo za ohranjanje spomina na reševanje zavezniških vojakov v času NOB - Vranov let v svobodo organizirali  spominsko prireditev osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov, ki je bila ob 11. uri na partizanskem letališču v Otoku. Tu poteka vsakoletna dobro obiskana prireditev v spomin na medvojne dogodka. Saj je letališče služilo tudi za reševanje ranjencev, žena in otrok ter drugega civilnega prebivalstva.

Pozdravni nagovor je imel župan občine Metlika. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. 

Sledil je kulturni program v katerem  so sodelovali učenci OŠ Metlika in Podzemelj, orkester Andreja Bajuka, pevski zbor DU Metlika in pripadniki 1. Dolenjskega bataljona..