14.12.2021 POSTAVLJENA RAZSTAVA VOJNA ZA SLOVENIJO 1991 NA GSTINSKI ŠOLI NOVO MESTO

Dne 14.12.2021 je Policijsko veteransko društvo Sever Dol. in Bele krajine  na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto, postavilo razstavo Vojna za Slovenijo 1991. S to razstavo se želi predvsem mlajši populaciji, dijakom na tej šoli,  predstaviti obdobje osamosvojitvene vojne 1991 v Republiki Sloveniji in aktivnosti posameznih struktur v tistem času.

Poletje leta 1991 je bilo drugačno. Zaznamovala ga je vojna za Slovenijo z vsemi elementi porajajočega se spopada, ki se je nato v Sloveniji končal po desetih dneh.

Iz vse teh dogodkov, ki so se odvijali v preteklosti, je nastala prva razstava, ki prikazuje dogodke po vsej Sloveniji od 1. decembra 1989 do 26. oktobra 1991. Stalno se dopolnjuje z novim gradivom iz tistega časa. Od leta 2004 je pripravljena tudi kopija zbirke, za gostujoče razstave, na 60 premakljivih panojih (t. i. pingvinčkih), katere lastnik je Zveza policijskih veteranskih organizacij Sever oz. Združenje Sever. 

Postavljena razstava na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Novem mestu je posvečena ob 30-letnici samostojne Slovenije. Razstava prikazuje dogajanja tik pred, med in po osamosvojitveni vojni iz celotnega območja Republike Slovenije.

Razstavo so v počastitev letošnje 30-letnice samostojne države pripravili člani Policijsko veteranskega društva Sever Dol in Bele krajine. V tistih zgodovinskih junijskih dneh pred tremi desetletji je tudi Dolenjska odigrala svojo vlogo. Že v prvi blokadi v Pogancih, kjer je bila začasno zaustavljena kolona vojaških oklepnikov, je že nekaj po polnoči tistega 26.06.1991 prišlo do prvega strela. Ranjen je bil oficir JLA. Kolona oklepnikov se je prebila naprej in bila v Mačkovcu že drugič za nekaj časa zaustavljena in tako so policisti pridobili zelo pomemben čas. Tudi v Mačkovcu je koloni oklepnikov JLA uspelo pot nadaljevati proti Ljubljani. V Medvedjeku je bila kolona s pomočjo takratne milice in TO dokončno zaustavljena. Njim cilj priti v Ljubljano jim torej ni uspel. Iz razstave, ki je torej postavljena na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto, se dijakinje in dijaki te šole lahko podrobno seznanijo kakšne aktivnosti so izvajale posamezne strukture v času osamosvojitve pred tremi desetletji.

Tekst: Drago Sikpošek

Slike: Arhiv Sever DBK