18.05.2019 POHOD PO POTEH HRANITELJEV OROŽJA 91

Dne 18.05.2019 so članice in člani  PVD Sever Dol. In Bele krajine izvedli pohod, »POHOD PO POTEH HRANITELJEV OROŽJA 91« kot so ga poimenovali. Pohoda, katerega je bil vodja Jože Brulc iz pododbora Šentjernej, se je udeležilo okoli 50 pohodnikov.

SLOVESNOST OB PRENOVLJENI SPOMINSKI POLOŠČI PRI JOŽETU BOŽIČU V DOL. SUHADOLU

SLOVESNOST OB PRENOVLJENI SPOMINSKI POLOŠČI PRI JOŽETU BOŽIČU V DOL. SUHADOLU

Članice in člani  PVD Sever Dolenjske in Bele krajine so 18. 5. 2019 izvedli  »POHOD PO POTEH HRANITELJEV OROŽJA 91«. Vodja pohoda, ki se ga je udeležilo okoli  50 pohodnikov, je bil vodja Jože Brulc iz pododbora Šentjernej.

V Dolenjem Suhadolu je bila pri Jožetu BOŽIČU, ki je  od septembra 1990 do junija 1991 v svojih prostorih hranil večje količine orožja in streliva,  ob prenovljenem obeležju hranitelja orožja slovesnost  s kulturnim programom. Tako so Policijski veterani Dolenjske in Bele krajine v sodelovanju z Veterani vojne za Slovenijo Dolenjska in MO Novo mesto obeležili 29. obletnico ustanovitve MSNZ na Dolenjskem.

Manevrska struktura narodne zaščite je začela junija 1990 delovati na Dolenjskem kot prva v Sloveniji. Nezaupanje v namene JLA in nadzor vojaške obveščevalne službe nad TO sta bila povod, da so nekateri sodelavci iz vrst takratne milice in teritorialne obrambe začeli ustanavljati sprva neformalno obrambno mrežo, ki jo je vlada, sicer kasneje, na predlog sekretarjev za notranje zadeve in ljudsko obrambo legalizirala kot Manevrsko strukturo narodne zaščite. Poglavitni cilj le-te je bila priprava na morebitni neposredni  spopad z JLA. To se je tudi v junijski vojni 1991 uresničilo. Na pobudo peščice posameznikov se je torej na Dolenjskem rodila MSNZ.

Spomladi leta 1990, ko je bilo  ukazano premeščanje orožja teritorialne obrambe pod nadzor JLA, so Rade Klisarič, Borut Usenik, Borut Novak in Franci Povše stopili skupaj in prevzeli naloge MSNZ Dolenjska. Točno 11. septembra leta 1990 je omenjena četverica iz Gotenice pripeljala prvo vojaško orožje in ga skrila v posamezne vasi in domačije izpod Gorjancev. S  soglasjem g. Božiča je bilo tudi na njegovem naslovu shranjeno orožje in v spomin na to je  MSNZ na tem mestu postavil spominsko ploščo. Skratka, Dolenjska je imela vse pripravljeno za vodenje upora, ko se je na republiški ravni idejna zasnova organizacije šele začela.

Jože Božič je v razgovoru povedal, da se je vse skupaj dogajalo v strogi tajnosti. Orožje in strelivo, ki mu je bilo zaupano, so mu posamezni člani MSNZ Dolenjska pripeljali ponoči in raztovarjanje je potekalo v strogi tišini. Povedal je, da je na svojo odločitev, da je leta 1990 privolil v sodelovanje, zelo ponosen, kakor je ponosna tudi vsa družina, vključno z dvema vnukinjama  in vnukom.   Ob tej obletnici so mu čestitali tudi vnukinji ter vnuk in  zapisali »Čestitam za vaše junaštvo, za našo Slovenijo«.

 

Zapis: Drago Sikošek