25.06.2021 SVEČANOST NA MEDNARODNEM MEJNEM PREHODU V METLIKI IN 30. OBLETNICA OSAMOSVOJITVENE VOJNE

Mejni prehod za mednarodni promet Melika  so 27.06.1991 v zgodnjih jutranjih urah prestopili vojaki  JLA z oklepniki  in pot nadaljevali preko Novega mesta do Medvedjeka, ker se je njihova aktivnost, da zasedejo pomembne vitalne objekte in druge objekte  v takrat mladi državi Sloveniji,  zaradi učinkovite blokade ustavila.

https://www.lokalno.si/2021/06/29/250198/zgodba/FOTOVIDEO_Vojna_za_Slovenijo_se_je_zacela_pri_Metliki___z_vstopom_JLA/

 

 

 

Prejemniki priznanja takratni komandir postaje milice Metlika Andrej Šenica

Prejemniki priznanja takratni komandir postaje milice Metlika Andrej Šenica

Vojna za Slovenijo se je začela 27. junija 1991 ob 1.15 ponoči, ko je protiletalska oklepna baterija Jugoslovanske ljudske armade pri Metliki nenapovedano vstopila na ozemlje mlade suverene demokratične države Republike Slovenije in nadaljevala bojno pot po Dolenjski.

Najmanj trije razlogi so, da se vsako leto s ponosom in veseljem spominjamo naših osamosvojitvenih dogodkov. Najprej je to dolžnost izkazati priznanje in zahvalo vsem tistim, ki so v tistih nevarnih časih tvegali svoje življenje za obrambo naše na novo rojene domovine, za zavarovanje naše svobode in samostojnosti. Drugi razlog je enotnost, ki jo je v tistih časih doživel slovenski narod. Tretji razlog, zaradi katerega se s ponosom spominjamo osamosvojitvene vojne, pa je dejstvo, da smo kljub spopadom, kljub ranjenim in mrtvim, ostali človeški. Z ujetniki in ranjenimi se je ravnalo dostojno, kot se spodobi civilizirani družbi. Nobenih nepotrebnih žrtev ni bilo. Vsem, ki so nas napadli in vsem, s katerimi smo se borili in jih premagali, lahko mirno pogledamo v oči in si ponovno sežemo v roke. Tako ravna samozavesten in suveren zmagovalec.

Po 30 letih samostojne Slovenije  je bilo tako na Mednarodnem mejnem prehodu Metlika dne 25.06.2021 srečanje veterank in veteranov . Na prireditvi, katere organizator je bil PVD Sever Dol in Bele krajine v sodelovanju s PU Novo mesto in občino Metlika, so se zbrali predvsem policijske veteranke in veterani iz širšega območja Dolenjske in Bele krajine. V  kulturnem programu so sodelovali člani Mestne godbe Metlika, ki so na začetku zaigrali slovensko himno. Župan občine Metlika Dako Zevnik  je prisotne lepo pozdravil. Nagovoru sta se pridružila  tudi direktor Policijske uprave Novo mesto g. Janez Ogulin in predsednik Zveze Sever dr. Tomaž Čas. Na svečanosti je kot slavnostni govornik spregovoril namestnik generalnega direktorja slovenske policije, g Pečjak, ki je prav tako vse prisotne veteranke in veterane lepo pozdravil in se njim zahvalil za takrat pogumna in odločna dejanja v osamosvojitveni vojni.

Za govornico je bil povabljen tudi takratni komandir Postaje milice Metlika,  g. Andrej Šenica, ki je v svojem 20 minutnem nagovoru natančno opisal potek, dogajanje in aktivnosti takratnih miličnikov na mejnem prehodu Metlika, kako je kolona oklepnikov JLA prestopila državno mejo.  Nekajkrat so ga spodbudili z močnim aplavzom, na koncu pa mu kot takratnemu komandirju na Postaji milice Metlika, izrekli vso zahvalo za pogumne, strokovne  in drzne odločitve v tistih prvih dneh vojne za samostojno Slovenijo.

Predsednik PVD Sever Dol. in Bele krajine Marjan Dragan in predsednik Zveze Sever g. Tomaž Čas, sta takratnemu komandirju Postaje Milice  Metlika Andreju Šenici in sedanjemu komandirju Postaje mejne Policije Metlika Valentinu Kuharju, izročila bronasti znak Sever za prispevanje k pomembnim  uspehom delovanja združenja.

 

Poglej povezavo lokalno.si

https://www.lokalno.si/2021/06/29/250198/zgodba/FOTOVIDEO_Vojna_za_Slovenijo_se_je_zacela_pri_Metliki___z_vstopom_JLA/

 

Tekst in slike: Član PVD Sever Dol. in Bele krajine Drago Sikošek

 

Andrej Šenica - komandir postaje milice Metlika leta 1991

govor na osrednji proslavi Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine ob 30. obletnici osamosvojitvene vojne

Proslava Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine

Osrednja proslava Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine ob 30. obletnici osamosvojitvene vojne