16.08.2021 SPOMINSKI POHOD PODHOSTA - MENIŠKA VAS - VAVTA VAS 2021

Občinska odbora borcev za vrednote NOB Dolenjske Toplice in Straža sta v sodelovanju s Policijskim veteranskim društvom Sever Dol. in Bele krajine dne 16.08.2021 izvedla spominski pohod od spomenika NOB v Podhosti, s postankom v Meniški vasi pri družini Bučar Jožeta, ki je med osamosvojitveno vojno 1991 na svoji domačiji hranil orožje takratne Milice Dolenjske Toplice. Pohod se je zaključil v Vavti vas pri spomeniku NOB.

 

V Podhosti je bil izveden krajši kulturni program s polaganjem venca pri spomeniku. Na slovesnosti so sodelovali tudi praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij, za PVD Sever Dol. in Bele krajine je prapor nosil veteran Vili Koželj iz Odbora Šentjernej, ki je ostalim praporščakom tudi poveljeval.

V krajšem postanku pri družini Bučar v Meniški vasi je predsednik PVD Sever Dol. in Bele krajine Marjan Dragan nagovoril pohodnice in pohodnike. Predstavil je pomen zapisa na spominski plošči, ki stoji na pročelju stanovanjske hiše družine Bučar. V okviru praznika občine Dolenjske Toplice je župan g. Franci Vovk prisotne nagovoril, jih lepo pozdravil in se jim zahvalil za udeležbo na tem spominskem pohodu, ki je organiziran ravno na dan, ko občina Dolenjske Toplice praznuje svoj občinski praznik. Zaključek pohoda se je izvedel s polaganjem venca pri spomeniku talcev v Vavti vas.