16.08.2020 SPOMINSKA SLOVESNOST V MENIŠKI VASI

Člani PVD Sever Dol. in Bele krajine, skupaj jih je bilo 22, so v sodelovanju z Občinskim odborom Združenja borcev za vrednote NOB Dolenjske Toplice in Straža, dne 16.08.2020 izvedli  spominski pohod od spomenika NOB v Podhosti, preko Meniške vasi mimo hranitelja orožja 91, Jožeta Bučarja in naprej do spomenika NOB v Vavti vasi.

 

Predsednik odbora Sever Dolenjske Toplice, Franc Berkopec je pri spominskem obeležju, ki stoji na pročelju hiše družine Bučar, osvežil spomin na čase izpred leta 91, ko se je Jože Bučar s podporo žene Anice odločil, da v sovji stanovanjski hiši v času osamosvojitvene voje 91, hrani orožje, ki je bilo dodeljeno policiji Dolenjske Toplice. Ob tej priložnosti je Franc Berkopec, Anici in Jožetu Bučarju izročil priznanje – bronasti znak Sever. Na slovesnosti je nastopil tudi pevski zbor Tonakord iz Dolenjskih  Toplic. Slovesnosti pri družini Bučar pa se je udeležil tudi župan občine Dolenjske Toplice, g. Franci Vovk.

Pohodniki, skupaj jih je bilo preko 50, so pot nadaljevali do Vavte vasi, kjer so pri spomeniku NOB nadaljevali s kulturnim program in polaganjem venca. Pohod so veteranke in veterani zaključili z lepimi spomini in že načrtovali, da se naslednje leto ponovno zberejo in s takim pohodom obeležijo dogodke iz preteklosti.