16.06.2020 OBISK LJUBLJANSKIH VETERANOV SEVER

Dne 16. junija 2020 so se ljubljanski kolegi odpravili na izlet po Dolenjski in Posavju. V program so vključili obisk krajev in obeležij povezanih z Akcijo Sever in osamosvojitveno vojno.

 

Prvi postanek je bil v Sevnem pod Trško goro, kjer smo jih pri spominskem obeležju pričakali predstavniki PVD SEVER DBK: F. Dvornik, D. Sikošek, S. Trontelj in A. Gole ter direktor Centra Biotehnike in …, gospod Tone Hrovat. 

Pozdravni nagovor z dobrodošlico, kratko predstavitvijo Centra ter sodelovanju z milico in TO iz časov pred in med osamosvojitvijo je predstavil direktor Horvat.

O dejavnostih organov za notranje zadeve, s posebnim poudarkom na delovanje aktivnih in rezervnih miličnikov ter pomoči in zglednim sodelovanjem s takratno Kmetijsko šolo je opisal takratni inšpektor za PEM, VEM in ON  Anton Gole.

Po uvodni predstavitvi je direktor izletnike povabil v njihovo „zgodovinsko klet“ kjer so v letih po osamosvojitvi s predstavniki strank, državnih organov in mednarodne skupnosti načrtovali nadaljnjo usodo Slovenije.

Po zanimivi predstavitvi, katero smo spremljali z velikim zanimanjem, nas je povabil v avlo na pijačo in prigrizek. Razvil se je prijeten klepet, ki bi še trajal, če jih ne bi priganjal program potovanja.

Ob odhodu sta se gostitelju v imenu vseh udeležencev zahvalila predsednik društva g. Emerik Peterka in predsednik ZPVD dr. Tomo Čas.

 

Tekst – Anton Gole

Fotografije – Drago Sikošek