15.03.2023 AKTIVNOSTI MILICE V ČASU OSAMOSVOJITVE IN V VOJNI ZA SLOVENIJO 91, TER PREHOD SOVRAŽNE KOLONE V REPUBLIKO SLOVENIJO NA OBMOČJU BELE KRAJINE

Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina – odbor Metlika in Črnomelj   je v sredo 15.3.2023 v Metliki organiziralo okroglo mizo na temo aktivnosti milice v času osamosvojitve in vojni za slovenijo 91, ter prehod sovražne kolone v  Republiko Slovenijo na območju mejnega prehoda za mednarodni promet Melika, dne 27.06.1991 v zgodnjih jutranjih urah, ko so vojaki JLA z oklepniki prestopili mejo in pot nadaljevali preko Novega mesta do Medvedjeka, ker se je njihova aktivnost, da zasedejo pomembne vitalne objekte in druge objekte v takrat mladi državi Sloveniji, zaradi učinkovite blokade ustavila.

Vojna za Slovenijo se je začela 27. junija 1991 ob 1.15 ponoči, ko je protiletalska oklepna baterija Jugoslovanske ljudske armade pri Metliki nenapovedano vstopila na ozemlje mlade suverene demokratične države Republike Slovenije in nadaljevala bojno pot po Dolenjski.

Okrogle mize so se poleg članov in takratnih miličnikov, kateri so neposredno sodelovali v aktivnostih udeležili tudi takratni komandir postaje milice Andrej Šenica in njegov namestnik Dr. Sašo Murtić, predsednik društva sever DBK  Marjan Dragan in predsednik zgodovinske komisije pri društvu Janez Ogulin.

Kot je poudaril predsednik odbora Metlika Anton Žunič si z okroglo mizo želijo približati takratne aktivnosti milice na območju Bele krajine ter vse skupaj zapisati v obliki brošur oziroma zbornika.

Po uvodnih besedah je stekla sproščena razprava in slišati je bilo zanimive še neslišane zgodbe prisotnih.

Na okrogli mizi je bila dogovorjena okvirna časovnica in nosilci nadaljnih aktivnosti, da se zbere čimveč informacij za pričetek pisanja brošur oziroma zbornika.

Srečamo se ponovno v mesecu aprilu.

 

                                                                                              Predsednik Društva Sever DBK

                                                                                                          Marjan Dragan