13.11.2023 POSTAVLJENA RAZSTAVA MSNZ NA OŠ BRŠLJIN

V okviru slovesnosti v počastitev Spominskega dneva ZPVD Sever in 34. obletnice Akcije Sever smo v PVD Sever Dol. in Bela krajina, odbor Novo mesto, dne 13.11.2023 z vodstvom osnovne šole Bršljin organizirali ter v avli šole postavili razstavo Manevrska struktura narodne zaščite.

 

Ob našem prihodu v OŠ se nam je pridružila ravnateljica ga. Natalija Globevnik, ki nas je nagovorila in izrazila zadovoljstvo, da bo učencem njihove šole z razstavo (in predavanjem) in prikazanimi zgodovinskimi dejstvi iz novejše slovenske zgodovine, popestren urnik.

Razstava je zanimiva za zaposlene in predvsem učence višjih razredov, ki v svojem učnem programu obravnavajo ter spoznavajo procese priprav in delovanje tedanje Milice pred in med osamosvojitveno vojno 1991 ter končno dejanje po osamosvojitvi Slovenije - odhod zadnjega vojaka iz ozemlja Republike Slovenije.

Že ob postavljanju razstave so učenci pristopili in s tem pokazali željo, da se seznanijo s takratnimi dogodki. Več o poteku delovanja MSNZ (Manevrske strukture narodne zaščite) in tedanje Milice, jim bo  predstavil prof. zgodovine in geografije pri obravnavi novejše zgodovine.

Ob postavitvi razstave so bile zaposlenim na šoli s strani predsednika PVD Sever Dol. in Bela krajina Marjana Dragana, predstavljene aktivnosti, tako delovanje takratne Milice v osamosvojitveni vojni 1991, kakor tudi delovanje Manevrske strukture narodne zaščite.

Razstava bo postavljena  do konca meseca novembra.   

Tekst: Drago Sikošek

Foto: Arhiv PVD Sever DBK