02.10.2021 OBISK HRANITELJA OROŽJA LADISLAVA TEKSTORJA

Novo mesto, 2. 10.2021 - Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela Krajina ter Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma, so ob 30-letnici osamosvojitvene vojne izpred hiše kulinarike na Glavnem trgu v Novem mestu izvedli pohod po poteh hraniteljev orožja v času osamosvojitvene vojne. Pohod se je po nagovorih in kulturnem programu zaključil na kmetijski šoli Grm - center biotehnike in turizma. Po končani slovesnosti je pri šolski zidanici na Trški gori sledilo družabno srečanje. 

 

Tako so se pohodnice in pohodniki najprej ustavili na Jerebovi ulici v Novem mestu, kjer je na stavbi bivše UNZ postavljena spominska plošča.  Pohodniki so pot nadaljevali do Ločne in se pri hranitelju orožja Ladislavu Tekstorju zadržali nekoliko več časa.

Ladislav Tekstor je v letih 1990 in 1991 za potrebe takratne Postaje prometne milice Novo mesto v svoji stanovanjski hiši tajno skladiščil večje količine dolgocevnega orožja. Ko so takratni delavci Postaje prometne milice pristopili do Ladislava in se v strogi tajnosti pričeli dogovarjati o skladiščenju orožja v njegovi hiši, ni imel nikakršnih pomislekov, takoj se je odločil za akcijo, ki je tudi stekla. 

Ob tej priložnosti je bil Ladislavu podeljen znak Osamosvojitve 1991, pohodniki pa so se mu zahvali za hrabra dejanja, ki jih je za osamosvojitev Slovenije storil pred 30. leti. Tudi predsednik PVD Sever Dol. in Bele krajine Marjan Dragan, se je družini  Teksotr zahvalil za dejanja, ki jih je pred 3 desetletji storila za samostojno Slovenijo.

Družina Tekstor se je skupaj z vnukom Ladislavom pohodnikom  zahvalila za obisk in jih pogostila. 

 

Poglej povezavo!

Pohod po poteh hraniteljev orožja; zahvala družini Tekstor | Lokalno.si

 

https://youtu.be/czP6xDjojO8

 

Tekst: Drago Sikošek

slke: Arhiv PVD Sever Dol in Bele krajine