08.01.2022 NOVOLETNI POHOD PVD SEVER - ODBOR METLIKA

Na pobudo članov PVD Sever odbora Metlika smo letos že drugo leto v soboto 8. januarja, pripravili novoletni pohod skupaj z ostalimi veteranskimi organizacijami v spomin na 78. letnico odhoda XIV divizije na Štajersko.

Pohoda so se s svojimi prapori udeležili tudi  člani OZSČ Bela krajina, člani OZVVS Bela krajina in člani OOZB za vrednote NOB Metlika, pridružil se nam je tudi župan občine Metlika g. Darko Zevnik s soprogo.

Zaradi zdravstvenih razmer in upoštevanju omejitev je bil letošnji pohod nekoliko krajši z omejenim številom udeležencev. Zbrali smo se na Lokvici pri Metliki in pot v hladnem vendar sončnem vremenu nadaljevali proti Dragomlji vasi. V vasi smo se ustavili pri gasilskem domu kjer bodo letos dragomeljski gasilci praznovali stoletnico gasilstva. V naših vrstah  imamo člana Martina Škofa in ta je s svojo družino poskrbel da smo se pohodniki kljub hladnem vremenu ogreli in okrepčali.

Nadaljevali smo proti Bereči vasi in ob 14. uri prispeli na Suhor. Pri podružnični osnovni šoli so nas pričakali zbrani med njimi tudi praporščaki veteranskih organizacij. Kratek pozdravni nagovor in predstavitev poti odhoda XIV na Štajersko je imel  predsednik OOZB Metlika Milan Travnikar. Med ostalimi zbranimi je poseben pozdrav namenil generalu Ladu Kocijanu predsedniku skupnosti borcev 7. korpusa.

Sledilo je polaganje cvetja in prižiganje sveč k spomeniku XIV. divizije.

 

Tekst: Anton Žunič

 Slike: Arhiv Sever DBK