07.09.2019 POHOD PO POTEH GUBČEVE BRIGADE 2019

Dne 07.09.2019 smo člani PVD Sever Dol. in Bele krajine sodelovali na spominski slovesnosti v počastitev 77. obletnice ustanovitve Gubčeve brigade, 76. obledtnic ustanovitve 12. SNOUB in 78. obletnicve ustanovitve Morkonoške čete, ki je potekala pri lovskem domu na Trebelnem.

Na Trebelnem, pri spomeniku Gubčevi brigadi, so se pridružili pohodniki iz Mirne, Slovenske vasi in Puščave.

 

Pohod po poteh Gubčeve brigade 2019

Pohod po poteh Gubčeve brigade 2019

Na izhodišču v Ždinji vasi se je ob 06.30 uri zbralo 22 pohodnic in pohodnikov, veteranov obeh veteranskih organizacij, pohodu pa so se pridružili tudi člani zveze borcev za vrednoste NOB Straža. Vsi skupaj so se podali na 10 km dolgo pot, vse do spomenika Gubčeve brigade na Trebelnem.  Na poti, na domačaji Draganovih v Štatenberku so se pridružili tudi člani Območnega združenja slovenskih častnikov iz Maribora. Pohodniki so pot nadaljevali na Trebelno in  pri spomeniku Gubčevi brigadi sodelovali pri polaganju venca, za tem pa se ob 11.00 uri udeležili proslave na kateri je bil  slavnostni govornik g. Janez MEJAČ.

 

Po svečani prireditvi, je pri Lovski koči Trebelno potekalo družabno srečanje, organizator pa je za vse pohodnice in pohodnike poskrbel za brezplačno malico.

 

Na svečani prireditvi so sodelovali tudi praporščaki posameznih veteranskih organizacij. Za PVD Sever Dol. in Bela krajina je sodeloval in prapor nosil  praporščak Slavko Trontelj iz odbora Novo mesto.

 

Zapisal Drago Sikošek