09.01.2021 SPOMINSKA SLOVESNOST NA SUHORJU

6. januarja 2021, je minilo 77 let od zgodovinskega odhoda XIV. divizije s Suhorja v Beli krajini čez Hrvaško na Štajersko. Na povabilo občinske organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Metlika in Občine Metlika kot organizatorja, smo se veterani združenja Sever DBK odbora Metlika 9. januarja 2021, v omejenem številu udeležili spominske slovesnosti in polaganja cvetja k obeležju XIV divizije na Dolnjem Suhorju. Na poti smo se tudi ustavili pri družini Jakljevič v Grabrevcu, kjer so od oktobra 1990 do junija 1991 tajno skladiščili in varovali oborožitev vojnih enot Postaje milice Metlika. 

Kljub razmeram smo se tudi letos v spomin na dogodke udeležili krajšega organiziranega pohoda s pohodnim praporom Združenja Sever in udeležbo naših članov z odhodom iz Lokvice. Pot smo nadaljevali v smeri, Dragomlje vasi, Bušinje vasi in ob 15 uri prispeli na Suhor. S pohodnim praporom se nam je pridružil tudi sekretar OZSČ Bele Krajine in nekateri člani ZB za vrednote NOB Metlika.

Po prihodu na Suhor smo prisotni v spomin na dogodke izpred 77 let z velikim spoštovanjem  do borcev slavne XIV. divizije k obeležju položili cvetje in prižgali sveče.

Da bi zagotovili čim večjo varnost smo upoštevali vsa priporočila NIJZ  z uporabo zaščitnih sredstev in razdelitvijo udeležencev v skupine.