02.10.2023 OKROGLA MIZA - AKTIVNPOSTI ONZ-MILICE V ČASU PRIPRAV NA OSAMOSVOJITEVENO VOJNO IN VOJNO ZA SLOVENIJO 91 NA OBMOČJU SEDANJE OBČINE MIRNA PEČ

Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela krajina – je v ponedeljek 2.10.2023 Grč vrhu – občina Mirna Peč  organiziralo okroglo mizo na temo aktivnosti milice v času osamosvojitve in vojni za slovenijo 91, s poudarkom na  prehod sovražne kolone v  Republiko Slovenije na območju mejnega prehoda za mednarodni promet Melika, dne 27.06.1991 v zgodnjih jutranjih urah prestopili vojaki JLA z oklepniki in pot nadaljevali preko Novega mesta do Medvedjeka.

 

Od Mačkovca (MO Novo mesto) pa do Medvedjaka je pot potekala po takratni hitri cesti H1, s postanki v sedanji občini Mirna Peč in sicer je bil prvi postanek pod »Karteljevskem klancem«  drugi postanek pa je bil v »Poljanskem klancu« nad »Racmanovim mlinom«.  Namen postankov je bil predvsem taktičnega narave, pridobiti čim več časa za postavitev blokade na Medvedjeku pa tudi morebitni preprečitvi, da bi kolona zapustila »Avtocesto« in pot nadaljevala po stranskih cestah.

Poleg navedene aktivnosti, ki je bila neposredno v času vojne za slovenijo, so se v času priprav namenilo kar nekaj aktivnosti, kako s smeri Mirne Peči prispeti do Novega mesta,  po takratni regionalni cesti, katera je vodila mimo vojašnice JLA Novo mesto. V času osamosvojitve ne v takratnih ONZ – milici službovalo kar nekaj aktivnih, kakor tudi rezervnih miličnikov.    

Okroglo mizo, katero je vodil predsednik društva sever DBK  Marjan Dragan so se poleg članov upravnega odbora društva udeležili tudi nekateri drugi člani društva,  predsednik zgodovinske komisije pri društvu Janez Ogulin ter župan občine Mirna Peč Andrej Kastelic.

Župan se je zahvalil, da je društvo aktivno na področju zgodovinskih dejstev in izrazil podporo društvu pri nadaljnjem delu. Dogovorili smo se tudi za sodelovanje z razstavami v času občinskega praznika in prisotnost na  drugih dogodkih v občini.

 

 

                                                                                               Predsednik Društva Sever DBK

                                                                                                          Marjan Dragan

Foto: Arhiv PVD Sever Dol. in Bela krajina