02.10.2021 NA GRMU NOVO MESTO SLOVESNOST OB 30. LETNICI AKCIJE 'SKALA' IN DRUGIH OSAMOSVOJITVENIH DOGODKOV

Novo mesto, 2. 10.2021 - Policijsko veteransko društvo Sever Dolenjska in Bela Krajina ter Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma v Novem mestu so ob 30-letnici osamosvojitvene akcije Skala, med katero so dolenjske in belokranjske delegate prepeljali na nočno zasedanje v slovensko skupščino v Ljubljano, pripravili slovesnost z nagovori udeležencev akcije Skala, s kulturnim programom in družabnim srečanjem.

 

Pohod po poteh hraniteljev orožja

Pohod po poteh hraniteljev orožja

Govorniki so bili takratni dolenjski delegat Boštjan Kovačič, predsednik omenjenega društva Marjan Dragan, Anton Gole, tedanji inšpektor za posebne in vojne enote milice iz Trebnjega ter direktor Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma Tone Hrovat.

Slovesnost je potekala na Grmu Novo mesto kjer so potekali zgodovinsko pomembni dogodki. Tako je v šolski vinoteki na večer 29. junija 1990 potekal pomemben sestanek voditeljev DEMOSA, med drugim tudi o načinu osamosvajanja Slovenije in vključevanju vseh parlamentarnih strank v osamosvojitveni projekt. Konfederacija, odcepitev ali osamosvojitev je bila vsebina pogovora.

V prostorih Kmetijske šole Grm so v času od 27. 11. 1989 do julija 1991 potekale priprave in aktivnosti dolenjske milice za osamosvojitev Slovenije.

V pripravah Teritorialne obrambe na osamosvojitev Republike Slovenije je od februarja do junija 1991 v Kmetijski šoli Grm Novo mesto deloval center za urjenje pripadnikov teritorialne obrambe dolenjske pokrajine.

Večina prisotnih je na slovesnost prišla peš, ker je PVD Sever DBK organiziral približno pet km dolg pohod, ki se je pričel pred Hišo kulinarike na Glavnem trgu in se končal na omenjeni kmetijski šoli na Sevnem pod Trško goro kjer je potekala slovesnost. Pot jih je vodila mimo novomeških obeležjih slovenskega osamosvajanja. Po končani slovesnosti je pri šolski zidanici na Trški gori sledilo družabno srečanje. 

Na poti so se pohodnice in pohodniku ustavili še v Ločni pri hranitelju orožja, Ladislavu Tekstorju. Ob tej priložnosti je bil Ladislavu podeljen znak Osamosvojitve 1991, pohodniki pa so se mu zahvali za hrabra dejanja, ki jih je za osamosvojitev Slovenije storil pred 30. leti. Tudi predsednik PVD Sever Dol. in Bele krajine Marjan Dragan, se je g. Teksotrju zahvalil za dejanja, ki jih je pred 3 desetletji storil za samostojno Slovrenijo.

V kulturnem programu je sodelovala je Ajda – Lea Jakše, interpretirala je pesnitev Nekoga moraš imeti rad, avtorja Ivana Minattija. Skladbi Lojzeta Sak Ne prižigaj luči in Okroglo polko pa sta odigrala Lucija in Gašper Rangus iz Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto

Slovesnost je z občutkom povezovala doc.dr. Lea - Marija Colarič - Jakše, dekanja visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto.

POGLEJ POVEZAVO:

https://youtu.be/czP6xDjojO8

https://www.youtube.com/watch?v=E4dOz9M0o8g   Nagovor predsednik PVD Sever DBK Marjan Dragan

https://www.youtube.com/watch?v=PrWZuWE9fSc    Nagovor častni predsednik Tone Gole

https://www.youtube.com/watch?v=A9CZYh8amog    Nagovor direktorja Grma Novo mesto - centra biotehnike in turizma Tone Hrovat