02.02.2022 OKROGLA MIZA o aktivnostih Milice v času osamosvojitvene vojne 91, in postavitev spominskega obeležja pri hranitelju orožja na OBMOČJU OBČINE ŠENTJERNEJ

Po redni seji Upravnega odbora društva je dne 2.2.2023 ob 17.00 uri, na temo "Aktivnosti milice času osamosvojitvene vojne 91, in postavitev spominskega obeležja pri hranitelju orožja na območju Šentjerneja«, potekala okrogla miza.

Zbrane je na začetku pozdravil in nagovoril predsednik PVD Sever Dol. in Bela krajina Marjan Dragan, ki je med drugim dejal, da so do sedaj odkrili že vrsto spominskih obeležij na različnih lokacijah po celotni Dolenjski in Beli krajini, in sicer pri posameznih občanih, kakor tudi pri posameznih delovnih organizacijah.

Nadalje je s prisotnimi potekal pogovor o aktivnostih takratne milice na območju oddelka milice v Šentjerneju. V skupni izjavi te okrogle mize so prisotni sprejeli sklep, da se pri občanu Andreju MIKCU na naslovu Staro sejmišče Šentjernej na objektu stanovanjske hiše postavi spominsko obeležje, kot hranitelju orožja v času osamosvojitve 91 in sicer dolgocevno orožje in naboje takratnega oddelka milice Šentjernej.

Spominsko obeležje se postavi  v petek 23.6.2023 ob prazniku dneva državnosti.  Po odkritju obeležja bo ob prazniku dnevu državnosti tudi proslava v organizaciji občine Šentjernej.  

 

Tekst: Drago Sikošek

Foto: Arhiv PVD Sever DBK